La data de 10 iunie 2021, în Centrul de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău s-a desfășurat Conferinta de bilanț Asigurarea condițiilor necesare pentru îmbunătățirea calității predării – învățării limbii române de către minoritățile naționale/etnice.
Activitatea conferinței a fost realizată în cadrul Programului național pentru îmbunătățirea calității învățării limbii române în instituțiile de învățământ general cu instruire în limbile minorităților naționale (2016-2020).
Cu mesaje de salut au venit la conferință dna Natalia Grîu, Secretar de stat, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, dna Alexandra Barbăneagră, rector, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, dl Sergiu Conovalu, coordonator de programe, Oficiul Înaltului Comisar pentru Minorități Naționale al OSCE, dna Lucia Cucu, director, Asociația Națională a trainerilor Europeni din Moldova. Dumnealor au evidențiat importanța creării condițiilor favorabile în sala de clasă pentru învățarea limbii române, precum și necesitatea cunoașterii limbii de către reprezentanții minorităților naționale.
La capitolul Integrare cu respect pentru diversitate au ținut discursuri directori, profesori etc. care au relatat despre realizările lor în instituțiile în care activează.
La conferință au fost menționate instituțiile de învățământ general cu predare în limbile minorităților naționale, care au devenit beneficiare a activității de dotare cu tehnică de calcul și materiale didactice pentru cabinetele de limba și literatura română. Printre acestea este și IP LT „A. Pușkin”, fapt pentru care ne bucurăm nespus și le mulțumim organizatorilor pentru aprecierea conceptului instituției cu privire la dezvoltarea unui program complex de promovare a învățării limbii române prin activități educaționale școlare și extrașcolare.
Pe parcursul acestui an de studii, chiar dacă el a fost altfel, elevii din liceul nostru au participat în diverse activități educaționale, care le-a oferit oportunitatea de a-și îmbunătăți competențele de comunicare în limba română. Astfel, elevii din clasa a IX-a – a XII-a, ghidați de profesoara de limba și literatura română Deaciuc Ina, s-au implicat activ în realizarea a două proiecte transnaționale: „ TERRA-S.O.S” și „Tradiții și obiceiuri locale”.
Un grup de elevi din clasa a V-a, conduși de profesoara de limba și literatura română Chifiac Olga, au participat la Sărbătoarea teatrală Păziți copiii, sufletul și animalele! (Claudia Partole), organizată în incinta Casei de Creație și Agrement pentru Copii și Tineri „Eleonora Găină” din Fălești.
Elevii au participat și la activități desfășurate online, mentori findu-le dna Ina Deaciuc și dna Svetlana Burdeinaia. Aici merită să fie amintit filmulețul „Doc”, realizat în baza microromanului cu același titlu de Nicolae Esinencu, dar și colajul de poezii Apă cristalină de Liviu Damian, prezentat în cadrul sărbătorii poetice cu genericul Pe urmele dorului.
Mai mulți elevi din ciclul gimnazial și liceal, îndrumați de profesoarele lor de limba și literatura română, au participat la concursul online de poezie, dedicat comemorării poetului Grigore Vieru, organizat de Parlamentul Republicii Moldova.
Aducem mulțumiri Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova pentru dotarea cabinetului de limba și literatura română cu tehnică de calcul și materiale didactice.
Suntem siguri că acest fapt îi va motiva pe elevi să învețe cu mai multă sârguință limba română, iar desfășurarea activităților educaționale cu ajutorul tehnologiilor va determina creșterea considerabilă a interesului față de studiu și cunoaștere.